KARI AYAM
Bahan2:
3/4 Ayam
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia
1 pkt serbuk kari
Bendi/ ubi kentang
Santan
Air asam Jawa/ Asam keping
Gula/garam (klu x nak guna gula pakai manisan)
minyak masak
Cara:
1- Tumiskan bwg putih + bwg merah + halia (tlh dimayang semuanya).
~ Kalau nak masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dll pon blh, biar kekuningan.
2- Masukkan Serbuk kari, dah naik bau/serata, masukkan ayam.. biar seketika..
3- Bila dah mendidih masukkan santan, biar seketika.
4- Kemudian masukkan ubi kentang, bendi, gula, garam, asam kpg/jawa..
5- Dah masak, angkat..sedia dihidang..
ACAR MENTAH
Bahan2:
Timun
Kobis
Carrot
Gula/ garam
Cuka
Bwg Besar
Cili merah + hijau
Cara:
1- Potong kecil2 timun, kobis, carrot.
2- Cuka, gula, garam , bawang dan cili gaul bersama sayur yg di hiris kecil2 tadi.
3- Siap boleh dihidang bersama kari ayam.
With Luv,
ALa-Din
Tiada ulasan:
Catat Ulasan