Selasa, 3 Julai 2012

KARI AYAM & ACAR...



KARI AYAM

Bahan2:
3/4 Ayam 
4 ulas bwg merah 
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia 
1 pkt serbuk kari
Bendi/ ubi kentang
Santan
Air asam Jawa/ Asam keping
Gula/garam (klu x nak guna gula pakai manisan)
minyak masak

Cara:
1- Tumiskan bwg putih + bwg merah + halia (tlh dimayang semuanya).
    ~ Kalau nak masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dll pon blh, biar kekuningan.
2- Masukkan Serbuk kari, dah naik bau/serata, masukkan ayam.. biar seketika..
3- Bila dah mendidih masukkan santan, biar seketika.
4- Kemudian masukkan ubi kentang, bendi, gula, garam, asam kpg/jawa..
5- Dah masak, angkat..sedia dihidang..



ACAR MENTAH


Bahan2:
Timun
Kobis
Carrot
Gula/ garam
Cuka
Bwg Besar
Cili merah + hijau

Cara:
1- Potong kecil2 timun, kobis, carrot.
2- Cuka, gula, garam , bawang dan cili gaul bersama sayur yg di hiris kecil2 tadi.
3- Siap boleh dihidang bersama kari ayam.



With Luv,
ALa-Din

Tiada ulasan: